вторник, 22 май 2018 г.

Академичното изследване "Петър Дачев и Истанбул" представя 33 репродукции от фонда на музея в Добрич

Новото академично изследване "Петър Дачев и Истанбул" представя 33 репродукции от фонда за художника, който се съхранява в Добрич, съобщават от Регионалния исторически музей. 
Премиерата на книгата на професор д-р Хюсеин Мевсим, който е български възпитаник и преподавател по български език и литература в Анкарския университет, ще се състои на 29 май от 17.30 часа в дома-паметник "Йордан Йовков". Събитието се посвещава на предстоящата 50-годишнина от смъртта на Петър Дачев.
В дома-паметник "Йордан Йовков" са събрани документи, снимки, ръкописи, статии, книги на израсналия в Добрич художник, който е брат на патриарха на българския балет Анастас Петров. Студията е базирана и на фонда от близо 4000 картини и скици на Петър Дачев, между които са и известните пейзажи от Истанбул, където той е живял.
"Този повече от скромен магьосник на багрите и думите, на сенките и светлините открива и успешно завладява за българското изобразително и словесно изкуство една не толкова /о/позната художествена територия, каквато представлява Истанбул, поради което отдавна е заслужил да бъде не само възкресен за ново творческо битие, но и да бъде вграден във фундамента на българо-турското приятелство", се отбелязва в книгата.