понеделник, 7 май 2018 г.

Храмов празник отбелязва църквата „Св. Георги” на 6-ти май

Добричката църква "Свети Георги" отбелязва своя храмов празник на Гергьовден.
                                 Снимки: А. Радилов
  Църквата "Свети Великомъченик Георги" е най-старият православен храм, който може да се види в Добрич. През 19 век той е издигнат благодарение с даренията на родолюбиви българи. Сред хората, дали средства за издигането на олтара е и Иван Хадживълков. Окончателно църквата е завършена през 1843 година, но по време на Кримската война от 1853-1856 година е опожарена. По разкази на запознати реставрацията на Свети Георги е завършена до 1864 година.
Смята се, че предверието на храма е издигнато допълнително в по-късен период. Църквата е изографисана в 1889 година при митрополит Симеон, след което е и осветена от него. Няма исторически данни кога точно е изградена камбанарията. Църквата Свети Георги в Добрич е претърпяла няколко частични реставрации през годините, като последното е през 2000 година, когато са възстановени четири икони. Височината на храма Свети Георги е едва 12 метра. Има само хипотези защо храмът носи името именно на Свети Георги Победоносец.
          Днес във вътрешността на храма, издигнат в чест на Свети Георги могат да се видят невероятно красиви стенописи, както и прецизно изработени икони. Църквата има два входа, но само единия е отворен постоянно. Другата порта се отваря единствено, когато има големи празници.