понеделник, 7 май 2018 г.

В Нощта на литературата д-р Искрен Димитров ще чете откъс от романа "Къщата на глухия"

На 9 май от 18.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков", в Нощта на литературата д-р Искрен Димитров ще чете откъс от романа "Къщата на глухия" (2012 г.) на словашкия автор Петер Крищуфек. Преводач - Асен Милчев; издателство "Гея-Либрис", 2017 г.
Ако се правиш, че не чуваш, може да изгубиш слуха си...
Заглавието на семейната сага “Къщата на глухия” е взето от мястото, където Франсиско Гоя рисува прочутата серия “черни” картини.
Алфонз Трновски, общопрактикуващ лекар, цял живот се стреми да изглежда успешен, щастлив и доволен, но действителността е друга. Той не се вслушва в съвестта си, докато край него препускат събитията от ХХ век. Извън историческия фон това е разказ за отношенията баща – син, за зависимостите от миналото и връзките им с бъдещето, за приятелството, паметта и забравата. А в тях могат да се скрият големи изненади...

Петер Крищуфек (1973 г., Братислава) е писател и режисьор. Автор е на разкази, романи, сценарии и стихове. Три пъти е номиниран за годишната награда Anasoft Litera за най-добрата проза в Словакия и три пъти е финалист в литературния конкурс “Разказ”. Снимал е над двайсет авторски телевизионни документални филма, пълнометражния телевизионен филм “Дългата кратка нощ” и други. През 2014 г. излиза новелата му “Ема и Смъртоглав”, а през 2016 – поредния му роман “Тела”.