неделя, 20 май 2018 г.

Семейство Колеви представи книгата „Искам да ви разкажа“ и филма "Галоп сред звездите"В рамките  на Нощта на музеите  снощи в  Художествената галерия на Добрич бе представена  книгата на Георги Колев „Искам да ви разкажа“. Спомени за автора разказаха, неговата съпруга Марияна Колева и синът му Станислав Колев. Срещата с читателите бе под наслов „Шапка на тояга“. Актьорът от ДТ „Йордан Йовков“ Валентин Андреев – Рафе,  представи текст от книгата на своя приятел шапкар. Георги Колев /1938 - 2017/ бе дългогодишен кореспондент на БНТ за областта, потомствен шапкар и сладкодумен разказвач.
Ето и един малък откъс от книгата: "А в моите спомени е една девствена Албена преди “миските дори”, една забравена Русалка, населена от таралежи, змии и авантюристи с раници, една мистична Яйла, една забравена история с Дора Габе пред Дъбоете в Дъбовик, една млада Жоржета Чакърова, която реши навремето, че е най- хубавата й снимка...Климбо, Коста Георгиев, Станьо Михайлов от онези театрални сезони умряха; Театърът - старата сграда, изгоря и разплака моя приятел художника Янко Атанасов, който знаеше богатствата на реквизита и костюмите. Аз снимах новите сгради – административни, културни, търговски, заради които шуменецът Тодор Колев ни обяви за пазара на Варна. Универсалния магазин , преди да стане чаршия, Градския парк “Св.Георги Победоносец”, създаден от баба Вида Димитрова/ а иначе заклеймявана като член на Народния съд 1945г./ Не знам колко часа филм бих направил само от “първи копки”, запечатали и смеха на Първия..."
След представянето снощи на книгата „Искам да ви разкажа“  в Художествената галерия на Добрич  Станислав Колев сподели свои мисли преди прожекцията на документалния филм за братя Пейкови „Галоп сред звездите“. Станислав Колев е оператор и режисьор на лентата, а  идеята е на Венета Ненкова. Филмът разказва историята на известните в Италия български творци, братята Асен и Илия Пейкови, покорили върховете на световното изкуство. Те са и патрони на българското училище в РИМ, създадено от Венета Ненкова. Със същото заглавие има написана и издадена в Добрич книга от Венета Ненкова.
Филмът е сниман в Италия през 2007 година по повод 100 от рождението на Асен Пейков. Опитахме се да ги извадим от забвението и да ги направим по-популярни, сподели Станислав. Лентата е с продължителност от 38 мин. и е със субтитри.