вторник, 8 май 2018 г.

Нощни литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели

Добрич за четвърти път ще се потопи в Нощта на литературата на 9 май от 18 до 22 часа. Популярни личности ще представят на всеки половин час, в рамките на 15 минути, един и същи текст в различни пространства, наречени „читателски гнезда”. След прочита му посетителите на събитието се отправят към следващото „читателско гнездо“. Така слушателите ще се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ.
Каним всички приятели на литературата да се включат и да станат част от този литературен празник.
За седми път България ще се включи в международното събитие Нощ на литературата.
Главни организатори на събитието са посолства и културни институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“ и Фондация „Следваща страница“.
Програмата в Добрич включва:
• Първо читателско гнездо: Регионална библиотека „Дора Габе“ - Добрич
 Текстът е предложен от Унгарски културен институт при Посолството на Унгария в София
 Книга: Семейство Мейзга, автор: Бела Риго
Героите от култовия анимационен унгарски сериал, прожектиран в България през 70-те години на миналия век, се завърнаха в книга. Приключенията на счетоводителя ГейзаМейзга и щурото му семейство - половинката му Паула, двете им деца Криста и Аладар и домашните любимци Бльоки и Мафия, са описани в историите "Дистанционен сервиз", "Автотормоз", "Мозъчен стимулатор", "Оранжерия-гигантерия", "Времеразширителят" и "Космическо пътешествие". Неразделна част от семейството е, разбира се, праправнукът на куб на ГейзаМейзга - Емзеперикс, който винаги е готов да изпрати на вечно изпадналото в беда семейство свръхмодерни уреди, които обаче още повече объркват живота им.
Чете: Красимир Демиров – актьор в Драматичен театър „Йордан Йовков“
Красимир Демиров казва за себе си: „Роден съм в Провадия. По професия съм професионален актьор. Вече 30 години не работя , а ... играя. Защото ми харесва! Обичам всяка вечер да съм „някой друг“. И се забавлявам!“
• Второ читателско гнездо: Дом-паметник „Йордан Йовков“ - Добрич
 Текстът е предложен от Посолство на Словашката република в София
 Книга: Къщата на глухия, автор: Петер Крищуфек
 Ако се правиш, че не чуваш, може да изгубиш слуха си...
Заглавието на семейната сага “Къщата на глухия” е взето от мястото, където Франсиско Гоя рисува прочутата серия “черни” картини.
АлфонзТрновски, общопрактикуващ лекар, цял живот се стреми да изглежда успешен, щастлив и доволен, но действителността е друга. Той не се вслушва в съвестта си, докато край него препускат събитята от 20-ти век. Извън историческия фон това е разказ за отношенията баща – син, за зависимостите от миналото и връзките им с бъдещето, за приятелството, паметта и забравата. А в тях могат да се скрият големи изненади...
Чете: д-р Искрен Димитров – специалист по УНГ, практикува в МЦ Вива Феникс – Добрич
• Трето читателско гнездо: Книжарница „Хеликон“ - Добрич
 Текстът е предложен от Чешки център в България
 Книга: Бърненски разкази
 Автор: Иржи Кратохвил
„Бърненски разкази“ се появяват през 2007 г. По признанието на автора им ИржиКратохвил: „Историите […] се разполагат в седем бърненски десетилетия, някои от тях са още от времето на немската окупация, част от тях – в четирите десетилетия на комунизма, а повечето са от нашата съвременност. Най-голямата част от бърненските разкази написах след 1990 г.“ Той не се съмнява, че добрата литература е тази, която продължава да ни разказва истории. Затова в „Бърненски разкази“ откриваме неочаквани развръзки, трагикомични сюжети и герои, невероятни и нерядко гротескни скокове в пространството и времето, както и добронамерено пародиране на техниките на постмодерното писане.
Чете: Валентина Добринчева - радио журналист. Издала е две книги - поетичната "Шипка" (2010) и "Посвещение" - поезия в проза, която излезе в началото на 2018 г., и двете от издателство "Литературен форум". Член е на Сдружението на писателите в Добрич и на редколегията на списание "Антимовски хан" - издание на Сдружението.