вторник, 22 май 2018 г.

VIII Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ - 6-ти - 10-ти юни - Балчик

За осма поредна година от 6-ти до 10-ти юни 2018 г. гр. Балчик, ще бъде домакин на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“, организиран от Община Балчик и Сдружение „Музикален свят-Балчик“, под патронажа на Министерство на културата и г-н Николай Ангелов, кмет на Община Балчик. 
За седем издания, повече от 4600 любители на хоровото изкуство от 119 хорови състава, представители на 21 държави от Европа и Азия, са припознали Балчик като място за изява на своя творчески потенциал.
Фестивал, който се организира с изключителен професионализъм и вещина от Сдружение „Музикален свят-Балчик“ в лицето на хористите от смесен хор „Черноморски звуци“. Иновативен, ежегодно различен форум, чиято главна цел е да гради мостове между култури и нации, да създава приятелства, но едновременно с това да провокира раждането на нови творби, издаване на сборници с хорова литература, дискусии и творчески срещи на композитори, диригенти, изпълнители.
Партньори на организаторите са Народно читалище „Паисий Хилендарски-1870“, ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци, Български хоров съюз десетки национални и регионални медии.
Всички концерти се излъчват онлайн, в реално време, в сайта фестивала: chernomorskizvutsi.com    
Фокусът през 2018 г. е насочен към забележителната личност в хоровото дело на България, композиторът Александър Танев и конкретно, честването на 90 години от неговото рождение. 
Във връзка с честването:
  • Изложба – „Александър Танев - дух и слово“
  • Хорови работилници, в които фестивални хорове от над 150 човека ще изпълняват творби от Александър Танев;
  • Представяне на сборник с непубликувани песни на Александър Танев;
  • Концерт само с произведения от Александър Танев и прожекция на филм за композитора.
УЧАСТНИЦИТЕ:
21 хорови състава от 10 европейски държави - България, Сърбия, Хърватска, Литва, Холандия, Естония, Полша, Финландия, Украйна  и Русия. 
Пет хорови работилници, ръководени от проф. Златина Делирадева, Славил Димитров, Петър Крумов, Милена Добрева и д-р Валентина Георгиева.
Награден фонд от 2500 евро и оспорвана битка за спечелване на Гран При /позлатената статуетка на Цветан Лазаров/, и паричните премии за победителите в отделните категории.
За първи път:
  • Концерт в гр. Добрич
  • Работилница за български народни танци