петък, 8 юни 2018 г.

Откриха изложба с творби от конкурса за живопис на Алианц

                               Сн. А. Радилов
В Художествената галерия на Добрич снощи зам. -кметът д-р Емилия Баева откри  регионална изложба на Националния конкурс за живопис, скулптура и графика - Алианц България.
В конкурса през тази година участваха 67 художници от областите Добрич, Варна и Силистра. Сред техните творби жури е одобрило 57, които са включени в изложбата. С живопис се представят 34 автори - с 45 творби; с графика участват 9 автори с 19 творби, а в раздел скулптура - 15 художници с 26 творби.
Конкурсът Алианц България е под патронажа на Министерство на културата на Република България. Изложбата е организирана съвместно с Представителството на СБХ и Художествена галерия – Добрич.
Галерия от снимки можете да разгледате тук.


Победителите в „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ бяха избрани от авторитетно жури

Изложбата от шестото издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”, под патронажа на Министерство на културата на Република България, бе открита вчера в Добрич. Експозицията ще бъде представена от 7 юни до 6 юли в Художествена галерия Добрич на ул. „България“ 14.
На откриващата церемония бяха наградени победителите в регионалната изложбаиобявени номинираните автори, които ще вземат участие във финалния кръг на конкурса в София. Представители на авторитетното жури бяха едни от най-утвърдените имена в българското изкуство, сред които професорът в катедра „Скулптура“ в НХА Ангел Станев, проф. Ивайло Мирчев, художникът ОнникКаранфилян и изкуствоведътПламена Рачева.
Първо място в категория „Живопис“ спечели Николай Петров с творбата „Това, че куца, не означава, че не може да лети“. Номинирани за последния кръг в София са Милко Божков, Георги Демирев, Николай Тодоров, Константин Дончев,Таня Кулева, Стефка Георгиева, Пенка Димитрова, Светлана Косева, МаргаритаВойнова, Недко Недков. Галина Станева пък грабна наградата за „Скулптура“ с пластиката си „В търсене на другия“, а номинирани са Альоша Кафеджийски, Пламен Аврамов, Дона Стоянова, Христо Христов, Стелиян Стелиянов, Илия Янков, Калоян Георгиев, Адриана Добрева.  Христина Гаева бе отличена за „Графика“ с произведението си „Повдигната завеса“. В тази категория номинирани за финален кръг са Пламен Аврамов, Димитър Кулев, Божидар Тонев, Боян Янев.
 „Изключително щастливи сме, че чрез „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” за поредна година сме част от популяризирането на българското изкуство и култура. Ще продължаваме да работим в полза на социално значими каузи, за да подкрепим колкото се може повече родни таланти и проекти“, каза Станьо Георгиев – генерален представител на Алианц България за Добрич.