събота, 7 юли 2018 г.

ПОХВАЛНО! Инициатива на Бодган Богдев - Да усетиш духа на Древен Рим насред Римската баня в Добрич

                                             Сн. Кадър: Добруджа ТВ
Римската баня в центъра на Добрич, която наскоро бе почистена, днес бе посетена от деца от Русия, които са на почивка в наш курорт. Те се докоснаха до културата и навиците на древните  римляни. Това стана благодарение на инициативата на Бодган Богдев, който със съдействието на РИМ-Добрич пресъздаде пред малките туристи епохата на Древен Рим.  
Облечен като древноримски сенатор, Богдев разказа накратко историята на Римската империя. Организаторите бяха подредили много предмети, свързани с тази епоха – сред тях символите на римската власт като герба, част от оборудването на армията, реплики на монети и съдове. Децата опитаха и типична римска храна.
Идеята е да опитаме да възстановим част от историята на тези земи. Като хора с отношение към темата бяхме го замислили отдавна и сега беше добрия повод да го реализираме, каза за МГ „Добруджа” Богдан Богдев. Другата част от идеята освен да представим този обект, като туристическа атракция, е образователната цел – на място да научим за този период. Това е чудесна възможност да учим историята практически, смята Богдев. С тази инициатива той иска
да даде пример на общината какво може да се направи с едно привидно почти изоставено място. Възможностите са много. Искрената ми надежда е този обект да се превърне в хубаво туристическо и историческо място. Хората да идват да учат и да му се радват, каза още Богдев.
Ивелина Романова от РИМ-Добрич припомни, че Римската баня е построена в края на 3 и началото на 4 век и е един от автентичните археологически паметници в нашия град. За съжаление дълго време местните жители не се отнасят с необходимото уважение към един такъв исторически обект с най-голяма ценност за нашия град. Той е запазен, съхранен и от нас зависи дали той ще пребъде. Няколко пъти се опитвахме да го почистваме, много малко граждани които живеят наоколо се включват, каза още Романова.
Опитваме се да работим по различни образователни програми с малки и големи, каза още Романова, като припомни, че Добруджа е била една от големите римски провинции, наричана Малка Скития.
Източник: МГ Добруджа