петък, 6 юли 2018 г.

Подготвят IX-то издание на международния арт форум и фестивал „БезГраници

                        Снимка: © арт мрежа „Скендерман“
От 4-ти до 11-ти октомври тази година в „Двореца“ – Балчик ще се проведе IX-то издание на международния арт форум и фестивал „БезГраници“ - тази година е в малък формат с профил живопис, скулптура и фотография, а през септември 2019 ще се проведе X-то юбилейно издание в пълен мащаб. По време на „БезГраници“ – 2018 се очакват гости-участници от високо ниво от Испания, Аржентина, Русия, Германия, Румъния, Чили, Еквадор и Турция.
Тази година за първи път ще има и извънфорумна програма, като част от нея е концерта на професионалната група „Миелочин“ от Испания. Известните наварски етно музиканти ще представят авторска програма и традиционни композиции представящи културата на на автономна Навара известна с фестивала „Сан Фермин“, придобил световна известност благодарение на творчеството на Ърнест Хемингуей. Групата има голямо турне през август в Унгария и благодарение на подкрепата на институт „Сервантес“ ще представи авторска и фолклорна концертна програма и в България - на 21и август от 19ча на откритата крайбрежна сцена на „ Двореца“ - Балчик. Този концерт е част от форума „БезГраници“ и арт инициативата „Gartenfest” - “Music village Europe” представяща пред българска публика уникалната европейската музикална традиция на народите населяващи ЕС.
От 2003 година до сега на „БезГраници“ е имало над 580 професионални гости-участници – организатори, политици в областта на културата, музиканти, художници, фотографи, водещи специалисти в областта на изкуството, музиката и културата от цял свят.
Проектът „БезГраници“ е представян от самото си създаване в над 30 международни събития (конференции и форуми) по цял свят, като само през последните 5 години това са:
- 2017 - „948 меркатуа“ в Ируня/Памплона - столицата на Кралство Навара в Испания, „Виза фор Мюзик“ - Рабат, Мароко, форум „Чешки музикални кръстопъти“ - част от „Цветовете на Острава“ - Чехия, форум „МюзикМач“ - Дрезден, Германия и Фира Медитерания – Манреса/Каталуния-Испания;
- 2016 - форум „МюзикМач“ през 2016 в Дрезден – Германия;
- 2015 - арт експо Фира Медитерания в Манреса/Каталуния-Испания, ЕСИБ Музика Експо в Билбао/Баска автономия-Испания;
- 2014 - най-голямото международно изложение за етно музика „Уомекс“ в Сантяго де Компостела/Галисия-Испания, ЕСИБ Музика Експо 2014 в Билбао/Баска автономия-Испания, „Европейска културна конференция“ организирана от Европейската Комисия в Брюксел/Белгия;
- 2013 - арт експо Фира Медитерания в Манреса/Каталуния-Испания, МюзикПро експо 2013 в София/България, „Европейска културна конференция“ организирана от Европейската Комисия в Брюксел/Белгия;
Събитието е двукратен носител на диплом за междукултурен диалог на Европейската Комисия през 2011 и 2015 година. Форумът е носител и на наградата на БНР - програма „Христо Ботев“ - „Златният будилник“ през 2011 година.
В резултат на арт пленерите част от форума „БезГраници“ бе възможна и реализацията на художествен фото материал за изложбата „Вечната красота на Двореца в Балчик“, която беше представена миналата година в Братислава в Словакия и във Валашке Мезержичи в Чехия. Тази година тя гостува на БКИ „Дом Витгенщайн“– Виена и на българското посолство в Берлин, където закри европредседателството на България в Германия. Изложбата има покана да бъде представена в Националната Библиотека на Швеция. След големия интерес се планира и гостуване и в други страни в ЕС.
Арт форумът „БезГраници“ е един от водещите български арт/етно/уърлдмюзик събития, планиран като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво, носещ европейската ценностна система и насърчаваш взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България.
Арт форумът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна с партньорството на арт мрежа „Скендерман“ и „Двореца“ – Балчик. Не на последно място арт мрежа „Скендерман“ благодари сърдечно за дългогодишната подкрепа и най-вече за специалното отношение на г-н Огнян Спасов (изпълнителен директор на „Стопанска камара“ – Варна) и на г-жа Жени Михайлова (директор на Културен център – „Двореца“ – Балчик) които ни дадоха надежда, че в България може да се организират събития на високо ниво от европейски и международен мащаб. Благодарим и на прекрасната публика на гр. Балчик и околните градове за топлия прием и за интереса към нашето събитие.