БГ КУЛТУРА

За трета година Римските терми във Варна стават театрална сцена 

 От 12 юли до 13 август Театрално-музикалния продуцентски център - Варна пренася част от най-успешните си представления там. Публиката ще може да види още мюзикъли, както и концерти с участието на вокалистите и музикантите на варненската Държавна опера. Началото на спектаклите е от 21 часа, съобщава БНТ.

                                                                Сн.Кадър БНТ

Седем премиери ще бъдат представени в тазгодишното издание на театър „Римски терми“ във Варна. Жителите и гостите на града ще могат да видят и 6 представления на Варненския куклен театър, както и много кино хитове в археологическото арт пространство, което отново е домакин на културни прояви.

 Спектаклите, които публиката ще види, са на Държавния куклен театър и на Драматичния театър “Стоян Бъчваров” във Варна. Афишът включва три постановки на режисьора Теди Москов - "Възгледите на един пън", "Уестърн" и "Професия лъжец", както и хитовете "Комичната илюзия", "Бащи, лъжи и още нещо", "Изборът на Марта", а също и мюзикъла "Приключения опасни със герои сладкогласни".

 В концертната програма са включени шедьоври на руския романтизъм, италианска музика, арии от известни опери, както и концерт с участието на възпитаници на световноизвестния оперен бас Валентин Пейчинов.

 

 

 

Международният филмов фестивал Бургас стартира на 20 юли

От 20-ти до 27-ми юли Бургас отново ще бъде домакин на третия Международен филмов фестивал Бургас. Носители на редица престижни филмови награди ще присъстват лично и ще провокират публиката с последните си филмови творби. Тазгодишната селекция на фестивала ще бъде отбелязана с над 30 заглавия от страните от региона и ще даде ход на традиционната филмова панорама, представяща членовете на международното жури.
Сред акцентите са заглавия като „Безкрайната градина“ (България, Галин Стоев), „Синът на София“ (Гърция, Елени Псику), обрал редица престижни филмови награди, като Трайбека и др., „Стремглаво“ (Украйна, Марина Степанска), „Гостът“ (Турция, Андач Хазнедароглу), „Зер“ (Турция, Казим Йоз) и 8“19 (България), чийто сценарист, писателят Георги Господинов ще закрие фестивалната програма.
В документалната селекция ще видим „Не на място“ (Турция/Белгия, Волкан Уче), „През тялото ѝ“ (Гърция, Захариас Мавроеиди), „Хармония“ (Англия/Русия, Фредерик Пакстън), „В (инто) нацията на голямата Одеса“ (Украйна, Александър Брунковски), „Jam session“ (България, Борислав Колев), „Живот понякога“ (Турция, Чем Хакверди). Късометражната селекция отново поставя фокуса си върху млади режисьори с бъдеще, носители на награди от международни фестивали.
Международно жури в екип: Христо Илиев-Чарли, Анна Горанова, Пипо Медзапеза, Вано Бурдули, Павел Кита и Педро Фернандес Дуарте ще избере победителите в категориите за най-добър игрален, документален и късометражен филм, а зрителите отново ще имат възможност да участват в селекцията за най-приятната награда – тази на публиката.
За пръв път официален партньор на Международен филмов фестивал Бургас ще бъде Ню Бояна Филм. Най-голямото студио на Балканите ще връчи на победителя в категорията най-добър пълнометражен филм наградата „Дани Лернер“ в размер на 10 000 евро под формата услуги. Спечелилият приза ще може да го използва за своя следващ пълнометражен проект.
Тази година фестивалът е подготвил изненада и ще представи късометражни филми на талантливи млади бургаски режисьори, които лично ще разкажат повече на живо – инициатива, имаща за цел да се превърне в неизменна част от фестивала и да прерасне в трибуна на бургаските творци.
Сред съпътстващата програма на фестивала се очакват и много други вълнуващи събития. Едно от тях е Сценарната работилница, която ще се проведе на остров „Света Анастасия“ с водещия български сценарист Симеон Венциславов, получил международно признание с филмите „Посоки“ и „Ага“ и познат от предаването „Ръкописът“ по БНТ.
Любителите на късия разказ ще имат възможност да присъстват лично на срещата с Георги Господинов, който ще гостува с четене и разговор за новата си книга „Всичките наши тела“. Събититето ще се проведе на 26 юли от 19 ч. в Гранд Хотел и СПА Приморец / Grand Hotel & SPA Primoretz.
За първи път в Бургас със своя самостоятелна изложба ще гостува Bataki Studio в лицето на тандема Мария и Христо Дачеви. В специално създадената за фестивала експозиция, озаглавена „Магията на киното в миниатюри“, ще бъде представено по изключително креативен начин киното зад кадър и магията му в детайл. Изложбата ще бъде открита на 17 юли и ще продължи до края на месеца в галерия „Г. Баев“.
Организаторите на Международен филмов фестивал Бургас вярват, че третото издание на фестивала ще затвърди наложената от тях концепция за превръщане на Бургас в пресечна точка на съвременни кинодейци и любители на седмото изкуство и ще отреди на града достойно място на световната филмова карта.